Van Speijk

Van Speijk online

Archief van oktober, 2009

Tienerster zijn, hoe leuk is dat?

Posted by Erna Voordien On oktober - 28 - 2009

Veel tieners dromen ervan tienerster te worden. Logisch, want van de buitenkant is het tienersterrendom uitsluitend glitter en glamour. Gelukkig weten de meeste tieners (en nagenoeg alle twens!) dat het helemaal niet zo’n zorgeloos leventje is. Mensen gunnen elkaar het licht in de ogen niet. Concurrenten verketteren je achter je rug, om twee tellen later te zeggen dat je de beste bent. Er wordt gelogen, gemaakt en gebroken, en zelden hebben tienersterren vat op hun status. Ze worden neergezet door mensen die bepalen wie er tienerster is en van wanneer tot wanneer.

repo tienerster1Tienersterren hebben te maken met voormalige tienersterren die op een zijpad zijn geraakt. Zij proberen hun overgebleven kiemen in frisse, jonge grond te zaaien om in een later sta-dium te oogsten, als het ware. Dergelijke deerniswekkende oudere types doen hun uiterste best in het gevlei te komen bij de nieuwe sterretjes. Hun hergeboorte hangt immers af van de jonge garde. Ze willen weer terug onder de schijnwerpers, want als uitgewoond, afgelikt en ingeruild figuur wil je het liefst dat alles weer is zoals vroeger. Maar ja, vroeger is vroeger en nu is nu. Arme oudere tienerster, het wordt nooit meer zoals toen.
Er zijn mensen die terugverlangen naar de jaren vijftig en daarom gedeukte en verroeste vierkante koffieblikken met grote deksels in de woonkamer zetten. Gewoon, nonchalant in de hoek, met een theeblik en andere trommels, die tezamen een prachtig plaatje opleveren. De grootste helemaal in de hoek, de kleinere er als paddestoelen omheen. Geinige knolvaren ernaast en je zit weer helemaal in die fijne jaren vijftig. Zo is het precies ook met tienersterren, al kunnen we hen natuurlijk niet zomaar vergelijken met oude blikken.
En dan zijn er nog de homoseksuelen met hun eigen maniertje om naar tienersterretjes te kijken. In cultuurkringen gaat het grapje van het eurovisie-songfestival, waarin de minst gevaarlijke geslachtsziekte wint. Ook ‘n goeie.

Slaatje slaan
Tienersterren kennen geen vriendschap. Hun vroegere vrienden, steevast aangeduid als ‘mijn echte vrienden’, verkopen de verhalen aan de bladen. Je zou wel gek zijn als je niet vertelde in welke genante situaties je de tienerster hebt meegemaakt. Dat is logisch geld verdienen. Het is de reden dat tienersterren niet worden benijd door hun echte vrienden.
Het is als tienerster zijnde natuurlijk vreselijk te merken dat iedereen om je heen een slaatje uit je probeert te slaan. Maar ja, dat had je dan maar eerder moeten bedenken!
Tienersterren worden geleefd. Sommigen raken aan de homofilie of gaan in Israel wonen omdat het een warm land is. Maar daar gaat het niet om. repo tienerster2En denk nou niet aan drugs, want dat is flauw. Trouwens, daar gaat het ook niet om. Het merendeel van de tienersterren snakt naar een normaal leven. En het leuke is (let even op, het lijkt wat ingewikkeld): daar gaat het wél om, want een tienerster met een normaal leven is niet interessant! Zeg nou zelf, wat stelt de tienerster nou helemaal voor als het gewoon je buurjongen is? Geen klap! Dan wil niemand nog zijn zoals een tienerster en dat is niet goed als je er geld in hebt gestoken.
Tienersterren hebben een leuke marge in hun gedrag. Zo mogen ze gerust zes handdoeken en twaalf flessen frisdranken assorti eisen als ze gaan optreden. Ze mogen van alles en willen steeds meer. Dan vind je ‘t toch niet gek dat tienersterren doordraaien? Die zitten binnen vier weken compleet maf haiku’s te bedenken op de achterbank van de Mercedes waarmee ze door het land worden gereden. Op een gegeven moment denken ze dan: hé, ik mag zomaar alles, want ik ben een tienerster. En wat ze dan bedenken, je houdt je hart vast. Overigens vraagt niemand zich in dit verband af of een vijftienjarige niet gewoon op school hoort te zitten. Kinderen van vijftien weten niets, want als je alles zo goed weet, dan verveel je je niet. En is verveling ondertussen niet de nickname van de huidige vijftienjarige? Tienersterren hebben dat zeer goed door en zo is het verhaaltje rond. Dit heet dus de marge van het tienersterrengedrag, voor als u dat nog niet wist.

In de voortuin
Tienersterren hebben ouders. Dat zijn vaak eenvoudige mensen. Vaak gewoon werkvolk, productiemedewerkers, administratieve ondersteuning, een stukje serviceverlening, dat soort mensen. Een man met een snor en een wollen kabeltrui van Prico of Bella, een vrouw in een witte blouse met een jasje, gekocht in een kledingwinkel waar geen muziek speelt. Niet mooi, maar het combineert met de oorbellen. Het past zo leuk. Ouders van tienersterren zeggen altijd dat ze al langer van plan waren te verhuizen. Dergelijke leugens kun je verwachten van ‘t soort mensen. Voor hun ligt Hollywood in de voortuin.
Het moge duidelijk zijn. Normaal gesproken heb je je hele leven in de hand, behalve je ouders. De arme tienerster heeft alleen zijn ouders in de hand. Hun eigen leven is tijdelijk van iemand anders. Is het niet vreselijk? Ik kan het niet genoeg benadrukken. Het tienersterrendom is niet iets dat je verdient omdat je het wil, maar juist omdat het tienersterrendom jou wil verdienen omdat jij tienerster wilt worden en het dus moet verdienen van het sterrendom, dat niet de echte tienerster laat verdienen, maar die verdient dat dan ook niet.
Tja. Als je ergens fel tegen bent gekant, dan maak je wel eens een foutje in een vergelijking. Toch blijft de hoofdzaak klip en klaar. Word geen tienerster. Deugdzaamheid is eventjes geen woord dat is voorbehouden aan de kleine Christelijke partijen.

(illustraties: Maarten Vandewiele)

Nooit Grappig op je iPhone!

Posted by Redactie Van Speijk On oktober - 18 - 2009

Iedere dag een kakelvers nooitgrappigje bij je ontbijt? Dat kan, met de Nooit Grappig-scheurkalender-applicatie voor je iPhone. Voor 79 eurocent krijg je iedere dag een nieuw nooitgrappigje en kun je de hele afgelopen maand terugbladeren. Haal ‘m hier!