Van Speijk

Van Speijk online

Archief van juli, 2010

BvO verprutst imago danig

Posted by Jan-Hanco Verbogge On juli - 26 - 2010

De Bond van Overdrijvers (BvO) heeft het verbruid bij de gemeente Assen. B&W van de provinciehoofdstad hebben unaniem besloten nooit meer zaken te doen met de bond. De BvO zou in een Assens zalencomplex een bijeenkomst organiseren voor zeker tachtig miljoen leden, aldus burgemeester Rimpelaers. Volgens onafhankelijke tellingen waren er uiteindelijk slechts twaalf personen aanwezig. ‘We hadden zesduizend man ordetroepen opgetrommeld,’ aldus Rimpelaers, ‘en die kwamen allemaal voor niets. Dat kost de Asser gemeenschap een slordige zeven miljoen euro. U snapt dat wij hier niet blij mee zijn.’ Volgens een van de vierduizend woordvoerders van de BvO probeert de gemeente de zwarte piet kwijt te raken. ‘Niet bepaald netjes, want de bijeenkomst was een geweldig succes. Bovendien was het geen slordige zeven miljoen euro, maar een keurig bedrag, bestaande uit een zeven en zes nullen,’ aldus de woordvoerder, die er aan toevoegde ‘we zijn wel wat gewend, maar de gemeente heeft er een handje van om dingen te overdrijven.’

Melding van de hoofdredacteur

Posted by Stef Stokjens On juli - 16 - 2010

Doodmoe worden we ervan, bij Van Speijk. De vaderlandse pers blijft Van Speijk absurdistisch noemen, en dat bevalt ons niet. Wij zijn niet absurdistisch. Wij maken al 13 jaar een serieus tijdschrift. Wat is daar absurdistisch aan? Niks! En daarom balen we nog harder, want wat we ook zeggen en hoe we het ook brengen, ze blijven halsstarrig doorgaan ons absurdistisch te noemen. Laatst nog werden we vergeleken met andere absurdistische dingen. Waarom? Wij hebben in die richting niets te zoeken. kapreles aarde aanvallenHoe leuk zou u het vinden als iedereen u ineens Jan Jansen noemt? Dat zou u toch ook niet leuk vinden? Of Piet Jansen, of Hein Jansen, het maakt allemaal niet uit. Zolang u niet zo heet, wilt u niet zo heten. Dat begrijpt iedereen. Maar ineens wordt het een ander verhaal als het om Van Speijk gaat, want dan vindt niemand het erg. Ach, wat geeft dat nou, zeggen ze dan, het is toch maar een absurdistisch tijdschrift. Misschien is het zelfs wel de bedoeling van die lui, zeggen ze dan vaak ook. En zo wordt het absurdistische stigma ons opgedrongen en zijn we overgeleverd aan de willekeur van alles. Nogmaals, wij zijn niet absurdistisch, ondanks het beeld dat in de media van ons wordt geschetst. Meestal direct in de eerste zin, maar altijd komt het woord absurd of een afgeleide daarvan langs in de berichtgeving. Moedeloos word je ervan, want hoe krijg je zo’n vooroordeel uit de wereld als er niemand bereid is te luisteren? Het zou al mooi zijn als we een keertje mogen uitleggen dat we niet absurdistisch zijn. Dat ze het van ons zelf horen. Van. Speijk. Is. Niet. Absurdistisch. Korter kunnen we de boodschap niet maken. Hoeft ook niet, als het de mensen maar bereikt, de mensen die nu denken dat we absurdistisch zijn. Dat we het van het absurde hebben moeten. Lees verder »

Comeback Kid

Posted by ds. Herman van de Gemeente On juli - 11 - 2010

De Here Jezus is helemaal terug. Steeds meer mensen zoeken een baken in deze tijden van onrust, een kompas op woeste zee en dat is goed nieuws, vindt succesdominee Harro Stroop uit Capelle aan de IJssel. Stroop is naar eigen zeggen de Tiėsto van de Christelijke wereld. Hij krijgt de mensen tezamen. Zijn succes is de eenvoud van zijn boodschap. “De Here Jezus, onze Jezus Christus, de Zoon van God is de verlosser voor iedereen die de Heiland van Nazareth, de Verlosser  toelaat in zijn hart. Dat is bekend. Het is genoeg op televisie. Het is overal. De liefde van God die ons wordt gegeven door de Here Jezus, de Christus van Nazareth, onze Heiland, Zoon van God, die het goed met ons voor heeft, is alom. Zijn onvoorwaardelijke liefde is voor ieder mens. De Here Jezus, de Verlosser, Zoon van God zegt: reik mij de hand en ik zal u leiden. Dat is waar geloven om gaat. En dat is wat steeds meer mensen aanspreekt.” Lees verder »

Nieuws uit uw buurt

Posted by Jan-Hanco Verbogge On juli - 4 - 2010

Geef Jaap een knuffel, de ludieke actie van buurtvereniging Concordia, is gistermiddag al na vier dagen afgeblazen. Volgens de organisatie was het enorm succes, maar Jaap Boelstra bleek er niet van gediend. ‘Ze kwamen zelfs bij me aan de deur,’ aldus de verontwaardigde Boelstra, die niets van de actie wist. Volgens voorzitster Antje Vermeulen-Jansen was de actie ludiek bedoeld. Morgen gaat de gloednieuwe actie Een rondje op kosten van Willem feestelijk van start. Plaats van handeling is café Boldijk.

Myra bird on lens

Arie Bleekemolen uit de Mozartlaan heeft gistermiddag woedend gereageerd op de aantijgingen van Chantal Vermuilen uit de Chopinstraat. Vermuilen, die werd bijgestaan door Jan-Harm van Dijk uit de Offenbachstraat en Dora Wijnen uit de Beethovenstraat, vond dat Bleekemolen veel te ver was gegaan met het voorstel om het initiatief van Theo van Faasen uit de Bachstraat uit te voeren. Van Faasen, die werd gesteund door Wim Talsma uit de Listzstraat, werd vorige week tijdelijk op non-actief gezet door Ibo Schrama uit de Strausslaan en zijn protégé Steven Werkman uit de Donizettistraat. Met de reactie van Bleekemolen lijken de strubbelingen binnen het bestuur van wijkvereniging Componistenbuurt nog niet voorbij.

De hulpgroep Negers Zonder Ritme is gistermiddag opgeheven. Dat heeft voorzitter Theo van Dam meegedeeld tijdens de ledenvergadering in Zaal Dallinga in Onstwedde. Na een emotionele verhandeling over de teloorgang van de hulpgroep door secretaris Joop Jansen, beklom Van Dam het spreekgestoelte met een vertrokken gezicht. Met tranen in zijn ogen ontbond hij zonder tegenspraak en met een respectvolle waardigheid de hulpgroep. Na enkele stille minuten werd hij van het podium begeleid door Jannie Swinkels, de ledenadministratice van de groep. Volgens woordvoerder Arie de Vries blijven de leden contact houden om het smadelijke verlies van de vereniging samen te dragen. ‘Negers zouden dat ook doen, het zijn mensen die veel delen,’ aldus De Vries.

Op de foto: Jantien van Zuidveld, enkele ogenblikken voordat ze een agressieve mus in elkaar slaat. Korte tijd later werd ze door de politie ingerekend. Ze moet de schade vergoeden en is naar huis gestuurd.