Van Speijk

Van Speijk online

Melding van de hoofdredacteur

Posted by Stef Stokjens On juli - 16 - 2010

Walgelijk! Want we zijn niet absurdistisch. Van Speijk is een keurig tijdschrift. Waar halen ze dan het lef vandaan om Van Speijk absurdistisch te noemen? Hoe komen de dames en heren journalisten aan die wereldvreemde aanname? Wie heeft er baat bij om ons in het absurdistische hoekje te zetten? Wat moeten wij in zo’n hoekje? Als wij het zelf mochten bepalen, zouden we niet eens weten in welk hoekje we wél willen zitten, laat staan dat we het leuk vinden om van anderen te horen dat we dús in het absurdistische hoekje zitten. In dit geval zelfs een hoekje waar we expliciet niet willen zitten. Daar worden we doodmoe van. Maar wat doe je eraan? U mag ons de oplossing geven, dames en heren van het journaille. U mag zeggen waarom wij zonodig absurdistisch genoemd moeten worden en waarom er helemaal niemand bereid is die zogenaamde feiten te controleren. Wij kunnen het ons niet voorstellen dat u enige hinder zult ondervinden van het collectief uitbannen van een vooroordeel. Nota bene een vooroordeel waar wij veel last van ondervinden en waar we, zoals eerder al gezegd, doodmoe van worden. Als we het mogen samenvatten (dit opiniestuk staat in de planning voor 3500 woorden, maar we geloven dat we ons punt nu wel hebben gemaakt) dan zou het enorm mooi zijn als we voortaan door het leven mogen als Van Speijk, een tijdschrift dat niet absurdistisch is.

Cartoon: Kapreles

3 Responses to “Melding van de hoofdredacteur”

 1. Rob Alberts says:

  Absurd.
  Bladerend van blog naar blog kom ik bij toeval op deze site.
  En met volle interesse ben ik aan het lezen geslagen.
  Van Speijk, serieus en zinvol lezen!
  Vriendelijke groet uit Amsterdam-ZuidOost

 2. Dan zit er voor jou niets anders op Rob: gewoon even lid worden van Van Speijk. Wat is nou een tientje? En een beetje slimmerik koopt er voor een tientje ook het 200-pagina dikke Beste-van-boek ‘Dan liever de lucht in’ bij! Kijk maar in de Shop (bovenaan)!
  Succes in Amsterdam-ZuidOost!

 3. Hein Jansen says:

  Beste mensen,

  Wanneer ik mijn naam combineer met “Van Speijk” als zoekterm op Google, komt als tweede (!) zoekresultaat deze website in beeld. U snapt, dat ik er niet gediend van ben ook maar enigszins – zelfs vermeend – in verband te worden gebracht met een dergelijk absurdistisch tijdschrift. De daarbijbehorende online aanwezigheid van uw ronduit ridiculistische periodiek geeft bovendien een plethora van gelegenheden aan de massa der simpele zielen die hele dagen lang niks anders doen dan slechts gekleed in onderbroek en ochtendjas slechtgespelde onderbuik-gevoelens vomeren in veel te lange zinnen verstoken van enige interpunctie doorspekt met zelfbedachte lange woorden waarvan ze denken dat die wel intelligent zullen klinken alvorens zij zich om vijf minuten voor vijf ‘s middags realiseren dat het uitkeringsloket weldra sluit en zij zich nog moeten haasten om hun volgende van gemeenschapsgeld betaalde cheque te halen die dezelfde avond nog opgaat in de buurtkroeg aan bier waarvoor ze veel te veel betalen want voor de prijs van een biertje in die kroeg kunnen ze er 4,73 keer zoveel Schultenbrau-bier van halen bij de Aldi. Van zulke massa’s abjecte steuntrekkers wil ik mij nadrukkelijk distantiëren.
  Graag zou ik mijn ongenoegen in digitale vorm via deze commentaar-mogelijkheid verder uiten, maar ik moet mij nog aankleden en richting uitkeringsloket haasten. Het is immers vijf minuten voor vijf op mijn klok, maar dat weet ik niet zeker omdat de batterijen mogelijk op zijn en ik geen geld meer heb om nieuwe batterijen te kopen. Daarbij is het punt dat ik verder wenste te maken mij volledig ontschoten doordat ik zo lang na moest denken over al die moeilijke woorden en het reeds getypte eerst tien keer moest teruglezen door het gebrek aan punten en komma’s.

  Rest mij nog, af te sluiten met de vraag of ik het telefoonnummer van redactrice Erna Voordien van u mag hebben. Ze lijkt mij een enorm lekker wijf. Aangezien ik zodadelijk mijn uitkeringscheque ga verzilveren kan ik haar mee uitvragen naar mijn favoriete buurtkroeg, Ome Joop aan de Rozenweg 3 te Lubbeek (Br.). U mag haar er zelf ook naartoe sturen. Ik ben te herkennen aan de blauwgestreepte ochtendjas met koffievlek op de linkerzak.

  Hein Jansen,
  Trolieberg (Br.)

Leave a Reply